Onko japanilaisilla kesälomaa?

 Kerran viikossa soitan Japanin perheelle. Puhun äidin ja isän kanssa arjesta. Tällä kertaa kysyin äidiltä, että saako hän kesälomaa. Äiti vastasi:

Äiti "Joo joo, saan kesälomaa." 

Minä "Hienoa! Kuinka pitkään?"

Äiti "2 päivää."

Minä en voinut olla huutamatta"MITÄ!?" 😂😅

Siis KAKSI PÄIVÄÄ! Millä perusteella voisi kutsua kahden päivän vapaapäivää lomaksi!? 😅

Minä sanoin äidille, ettei sitä kutsuta kesälomaksi.  Äiti on töissä sairaalassa asiakkaan vastaanotto palvelussa ja tällä hetkellä ei ole työntekijöitä tarpeeksi. Sen takia on hankalaa ottaa pitempää "kesälomaa". 




Japanin laissa ei ole määritelty kesälomaa. Sen lisäksi Japanissa on arvostetaan sellaisia työntekijöitä ahkerana, jotka ovat pitempää aikaa töissä. Tämä johtuu Japanin talousihmeestä, joka oli 1950 luvulta 70 lukuun asti, koska silloin talous vain kasvaa ja kasvaa, jos tekee töitä enemmän. Sen takia silloin japanilaiset tekivät vain töitä niin kuin veren maku suussa. Sitten nykyaikana ne ihmiset, jotka ovat eläneet Japanin talousihmeen aikaa, ovat esimiehinä ja antavat hyvät arvostelut ahkerille nuorille. Ahkeruus on tottakai hyvä juttu, mutta pitää muistaa, että liikaa ahkeruus voi pilata oman elämän.


Sen lisäksi monet japanilaiset ajattelevat, ettei ole hyvä pitää pitkää lomaa, koska jos jää joku lomalle, muut joutuvat tekemään lisätöitä, ja se ei ole reilua. 🤔 Minusta sekin vähän hölmöä, koska jos nurisee toiselle, että on epäreilua jäädä pitkälle lomalle, sitten itsekään ei pääse pitkälle lomalle, koska se on epäreilua. Jos haluaa jäädä kunnon pitkälle lomalle, kannattaa olla hiljaa ja hoitaa omia töitä. 😅


Onneksi nykyaikana monet firmat huomasivat, että työntekijöille palkallisen loman antaminen on myös hyödyllistä firmoille, eli jotkut pääsevät pikkasen pitemmälle lomalle. Kuitenkin Japanin kesäloma on paljon lyhyempi kuin Euroopan maissa.


Googlasin mikä on japanilaisten kesäloman pituuden keskiarvo. 

Yhdessä sivussa kertoo, että japanilaiset ottavat noin 5 päivää kesälomaa. 

Pisin oli yli 10 päivää, jotkut eivät ota päivääkään. 


Onneksi äidin työpaikka ymmärtää hyvin, että äidin tyttären perhe (eli minun perhe) asuu Suomessa, niin hän saa pari viikkoa lomaa, kun hän haluaa tulla Suomeen. 


Olen todella onnellinen, että asun ja työskentelen Suomessa, koska on paljon helpompi pitää pitkää lomaa. 😅😎


Ehkä huomenna kirjoitan koululaisten kesälomasta. ☺️🤔


Kiitos kun luit loppuun asti ❤️ 

Jos tykkäsit tästä blogista, jaa muille ja jätä kommentti 🥰 


Jos sinulla on jotain aihetta, mistä haluat lukea, 

(vaikka Japanista)

Jätä vaan kommentti 🥰 🙏 

Minä kirjoitan mielellään siitä aiheesta 🤗


Arigato matane!

Kommentit

  1. Hyvä jumala ja apua; KAKSI päivää?! 😳 Mä kuolisin!! Ehkä tässä taas yksi syy, miksi suomalaiset on niin onnellisia (vaikka moni pitää sitä kyllä itsestäänselvänä, eikä tajua, että ovat sikamaisen onnellisessa asemassa mihin tahansa muuhun maahan verrattuna!!) Mun entisessä työpaikassa tuli kerran se tilanne, että siitä 38 arkipäivästä, jota vakituiset työntekijät sai lomaa vuodessa, otettais pois YKSI, niin siitä nousi kauhea HALOO, ja kaikki oli hirveän vihaisia. Ei sitä sitten otettu. Työpaikka olis varmaan vedetty oikeuteen tai olis menty lakkoon! 😂 No minä en ollu vakituinen vaan tein projektitöitä, joten mun loma oli yleensä noin 10 arkipäivää puolen vuoden aikana ja olin siitä vähän ärsyyntynyt. Se oli epäreilu tilanne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Japanilaisten myöskin pitäisi saada pitempää lomaa, mutta reaalisesti on hankalaa muuttaa tilannetta. 😭 Se on hienoa, että suomalaiset valittavat kunnolla ääneen, jos vähentää lomapäiviä, vaikka on vain YKSI päivä 😂👍

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit