Itse maustettu viina japanilaisella tavalla

 Aiemmassa tekstissä kirjoitin umeshusta ja kysyin myös teiltä olisiko saatavilla "jääpalan näköinen sokeria" suomalaisesta kaupasta. Onneksi sain vinkin blogissa kävijältä, että kandisokeri voi olla se, mitä minä etsin. Kävin ostamassa heti seuraavana päivänä, mutta Prismasta ei löytynyt nii pyysin miehen siskolta ostamaan sen toisesta kaupasta. Ja vihdoinkin sain käsiini ja ryhdyin hommiin heti. 🤗


Japanissa on perinne, että japaninaprikoosin sesonkiaikana hankitaan kaupasta/poimitaan omalta pihalta japaninaprikoosia, eli umea, ja siitä tehdään säilykkeitä, esimerkiksi ume-mehua, Umeboshia, tai umeshua. Sitä kutsutaan "梅仕事", eli "umeshigotoksi". Umea poimitaan kesäkuussa, niin melkein tähän aikaan monet japanilaiset aloittavat umeshigotoa.




Näin somessa jonkun japanilaisten tekevän umeshua, niin se houkutteli minut tekemään umeshua.
Sitten minun piti ryhtyä hommiin heti. Koska umeshun kypsyntämiseen menee vähintään 3kk. 


Ainekset piti vähän muokata Japanin perinteisestä tavasta, koska japaninaprikoosi ei ole saatavilla helposti Suomessa. Ostin sen sijaan aprikoosia ja Japanissa käytetään japanilaista viinaa, eli shochua, mut sen sijaan suomalaista viinaa. Sitten kandisokerit.



Aloitin ensin säilytyspurkin desinfioinnilla keittämällä kiehuvassa vedessä.

Sitten purkkia jätetään kuivumaan ja jäähtymään. Siinä aikana putsasin kaupasta ostettua aprikoosia vedellä huuhtelemalla. Otin pois kannet myös. Sen jälkeen pyyhin huolellisesti viinaa imetetyllä puhtaalla talouspaperilla. Vettä ei saa jäädä pisaraakaan aprikoosien  pintaan eikä purkkiin, koska se aiheuttaa hometta. Varmuuden vuoksi jätin aprikoosia kuivumaan parvekkeelle varjoon. Sitten kun purkki on kuiva ja jäähtynyt, pyyhin sekin viinalla. 

Sen jälkeen laitoin kerroksittain aprikoosia ja sokeria purkkiin. Lopuksi kaadoin viinaa. Sitten vaan odotellaan  3kk -1v.

Japanissa yleensä tehdään isompi määrä, kuten noin 1.8L kerralla, mutta tämä on minun ensimmäinen kokeilu, eli koe-erä, nii tein pientä määrää. Jos tulee tästä hyvä, teen isompaa määrää. 😋


En malta odottaa, mutta pitää odottaa. Kyllä aika kuluu nopeasti kiireisessä arjessa.

Kirjoitan lisää tekstiä tästä aiheesta, sitten kun aprikoosi viina on valmis.



Kiitos kun luit loppuun asti ❤️
Jos tykkäsit tästä blogista, jaa muille ja jätä kommentti 🥰 

Arigato matane!

Kommentit

  1. Toivottavasti loppukesästä pääsee maistamaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, toivottavasti tulee samankaltainen maku kuin Umeshu ☺️

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit