Minkälainen on tavallinen Japanin perhe?

 Eilisessä postauksessa kysyin mistä te haluatte lukea, nii kiitos, jolle jätti kommentin 🙏❤️ Ajattelen jatkossa myös pyytää toiveita, nii jättäkää kommentti milloin vaan. ☺️


Niin, tänään kirjoitan Japanin tavallisesta perheestä.



Ennen sotaa, se oli yleisin, että asuu kolme sukupolvea yhdessä taloudessa, eli lapsi, vanhemmat ja isovanhemmat, mutta nykyaikana ydinperhe on yleisin perheen muoto. Vaikka ydinperhe on yleisin, kolmeen sukupolven talous myöskään ei ole harvinaista. Esimerkiksi minun perheessä asui kolme sukupolvea, eli lapset (minä ja isoveli), vanhemmat ja isän puolen isoäiti. 


Nykyaikana talouden lukumäärä on merkittävästi kasvanut. Esimerkiksi vuonna 1953 Japanin kotitalouksien kokonais lukumäärä oli 17,180,000.  Vuonna 2022 on 54,310,000. Toisaalta henkilöiden määrän keskiarvo, joka kuuluu yhteen talouteen, on laskenut 5sta 2,25hlo/talous. Tämä tarkoittaa, että japanilaiset asuvat nykyaikana enemmän pienemmässä perheessä. Esimerkiksi yleinen perheen koko on vanhemmat ja 1-2 lasta.


Perinteisesti Japanissa perhe muodostui silloin, kun pariskunta menee naimisiin. Yleensä nainen saa miehen sukunimen ja muuttaa miehen asuntoon. Sitten mies lähtee töihin ja vaimonsa hoitaa kotitöitä. Vaimo päättää perheen rahan käytöstä. Se oli ollut Japanissa perinteinen tavallinen perheen muoto, mutta nykyaikana voi olla vähän erilaisia perheen muotoja.


Esimerkiksi nykyään mies ja vaimonsa ovat molemmat töissä ja molemmat hoitavat kotitöitä. Toisaalta sekin on vielä yleinen, että nainen lopettaa töitä kun menee naimisiin tai saa lapsen. Minun osa japanilaisesta kavereista myös ovat kotiäitejä.

Nykyaikana monet asuvat yksin, koska nuoret eivät halua edes mennä naimisiin, kun haluavat elää enemmän"omassa elämässä" tai ei ole varaa siihen. Japanissa vanhojen ihmisten määrä kasvaa koko ajan ja osa heistä myös asuvat yksin.

Sitten on kasvanut myös sateenkaariperheiden määrä. Japanissa ei ole vielä laki, joka hyväksyy saman sukupuolen naimisiin menoa, mutta monet kunnat asettavat omia systeemiä sateenkaariperheille.


Minusta tuntuu iso ero Suomessa ja Japanissa perheen muodossa on se, että Suomessa melkein kaikissa taloudessa avioparit ovat molemmat töissä. 

Toinen ero on se, että Suomessa monet vanhukset lähtevät vanhusten kotiin hoitoon silloin, kun ei pysty elää enää ilman hoitoa omassa taloudessa. Japanissa myös toki on vanhainkoteja, mutta iso ongelma nykyaikana on se, että vanhat ihmiset (yli 65v) hoitavat vanhoja ihmisiä, tai toisaalta nuoret (esim. Lapsen lapsi) hoitaa isovanhempia, koska jotkut eivät pääse palvelutaloon monenlaisten syiden takia.


Kiitos kun luit loppuun asti ❤️ 

Jos tykkäsit tästä blogista, jaa muille ja jätä kommentti 🥰 


Jos sinulla on jotain aihetta, mistä haluat lukea, 

(vaikka Japanista)

Jätä vaan kommentti 🥰 🙏 

Minä kirjoitan mielellään siitä aiheesta 🤗


Arigato matane!

Kommentit

Suositut tekstit