Miksi Japanissa äideille annetaan neilikoita äitienpäivänä?

Japanissa ja Suomessa juhlitaan äitienpäivää samana päivänä. (Isän päivä on eri päivä.) Melkein samalla tavalla juhlitaan, eli molemmissa maissa äidille annetaan lahja, kukkakimppu, tai voisi käydä syömässä jossain ravintolassa. Mutta yksi juttu on erilainen. Japanissa äideille annetaan tarhaneilikoita.


Miksi tarhaneilikka? Alunperin äitienpäivä alkoi Yhdysvalloissa, Anna Reeves Jarvis organisoi "Mother's Day Work club", joka tavoitti vähentää pienten lasten kuoleman määrää parantamalla hygienian tilannetta 1850 luvulla. Yhdysvaltain sisällissodan aikana organisaatio auttoi myös hoitamalla loukkaantuneita sotilaita.

Sodan jälkeen hän ja muut naiset aloittivat järjestämään "Mother's friendship Day", joka tavoitteli yhdistää etelän ja pohjoisen ihmisiä.


Sitten kun hän kuoli vuonna 1905 toukokuussa, hänen tytär Anna Maria Jarvis oli suuressa surussa ja tahtonut perustaa vuosipäivää, jossa kiitetään hänen äitiään. Muutaman vuoden kuluttua hänen toive toteutuu. Kirkossa on pidetty ensimmäistä äidinpäivää 10.5. 1908. Silloin Anna Maria Jarvis jakoi osallistujille valkoisia tarhaneilikoita, koska se oli hänen äidin lempikukka.


Sen takia Japanissa annetaan äidille tarhaneilikkaa edelleen.

Mutta tämä historia ei lopu onnellisena. Anna Maria Jarvis halusi pitää "Äidin päivää", eli alunperin tarkoitus oli juhlitaan hänen äitiään, ei tarkoittanut "kaikkia äitejä". Sen takia hän ei kutsunut monikon muodossa äidinpäivää. 


Kuitenkin kun "äidinpäivä" rupesi leviämään Yhdysvalloissa, sen tarkoitus on muuttunut nykyiseksi muodoksi. Anna ei tykännyt siitä, koska monet firmat käyttivät äidin päivää kaupallisiin tarkoituksiin.


Hän taisteli hänen elämän loppuun asti.  Hän käytti taisteluun kaikki rahansa ja sairastui dementiaan. Hänellä itsellä ei ollut lapsia.



Minä sain ihanilta pojilta ja mieheltä lahjoja ja onnittelut, niin olen onnellinen. Pahoittelen "äidin päivän" perustajalle, että ainakin minä tykkään nykyisestä"äitienpäivästä ". 😅 




Siis kun minä aloitin kirjoittamaan tätä tekstiä, en odottanut tulevan tälläistä sisältöä, mutta minulle myöskin oli hauskaa tietää tällaisesta asiasta 😄


Kiitos kun luit loppuun asti ❤️ 
Jos tykkäsit tästä blogista, jaa muille ja jätä kommentti 🥰 

Arigato matane!

Kommentit

Suositut tekstit