Pyykkihommat Japanissa

Minun äiti tekee pyykkihommat aamuisin. Laittaa kone pyörimään heti aamulla, ja ennen töihin lähtöä laittaa pyykit parvekkeelle kuivumaan. Sitten kun kuivuvat, tai jos vettä sataa, isä tuo sisään ne pyykit, koska hän tekee yleensä etätyötä. 




Minäkin haluaisin tehdä silleen, koska en jaksa tehdä paljon kotitöitä työn jälkeen. (Olen laiska 😅) Mutta on pakko tehdä, muuten likaiset pyykit kasaantuvat ja siitä tulee iso vuori. Toisaalta minun työ alkaa klo 6-7 aikaan ja kodin lähtöaika on aikaisin aamu. On mahdotonta hoitaa pyykkihommat ennen töitä. 


Syy, miksi minun äiti pystyy hoitamaan pyykkiä ennen töitä, on se, että Japanin pyykin pesuaika on yleensä 40-50 minuuttia. Sen takia vaikka on kiireinen aamu, pyykkihommille ei tarvitse varata paljon aikaa. Olen yllättynyt, kun tein eka kerta pyykkiä Suomessa, koska se yleensä kestää noin 2 tuntia. 


Mutta miksi Japanissa pesuaika on niin lyhyt? Se voi johtua pesun lämmöstä. Japanissa pestään sillä lämmöllä, mikä tulee hanasta, eli ei lämmitetä ollenkaan koneessa pesuvettä. Japanin veteen pesuaine sulaa hyvin pehmeän veden takia, niin ei tarvitse käyttää lämmintä vettä. Suomessakin on pehmeä vesi, mutta kone on suunniteltu käytettäväksi ympäri Eurooppaa, ehkä sen takia kone lämmittää pesuvettä.


Ehkä tämä yllättää suomalaisia, että monet japanilaiset käyttävät edellisen päivän kylpyvettä pyykkipesuun. Pesuaika myös on aika lyhyt, eli voi sanoa, että Japanin pyykkihommat ovat ekologiset.


Ero näkyy kuivaamisen hommassa myös. Monet japanilaiset laittavat pyykkiä kuivumaan ulos, tai parvekkeelle, joka ei ole lasitettu. Japanissa korkean ilmankosteuden takia pyykki voi ruveta haisemaan, kun sisätilassa kuivataan. Jos joutuu kuivattamaan sisällä, ilmankuivainta on hyvä käyttää, tai voi aukastaa ikkunat hyvän tuuletuksen vuoksi. 

Olen nähnyt Suomessa myös pyykkien roikkuvan pihalla auringon paisteessa, nii ehkä monet tietävät, että se on ihanaa tuoksuttaa auringonvalossa kuivattua pyykkiä. Se tuoksu muistuttaa sinistä taivasta ja auringonkukkia.☀


Toisaalta Suomessa minä kuivaan pyykit mieluummin sisällä, varsinkin talvella. Talvella ilma on liian kuiva, niin on hyvä, että märät pyykit antavat hetken aikaa kosteutta. Minusta sekin on hyvä, että suomalaisessa koneissa pystyy pesemään vaikka 90 asteessa. Korkealla lämmölle vaatteiden peseminen on todella hyvä hygienian kannalta. 


Kiitos kun luit loppuun asti ❤️ 
Jos tykkäsit tästä blogista, suosittele muillekin ja jätä kommentti 🥰 

Arigato matane!

Kommentit

Suositut tekstit