Miksi suomalaiset käyttävät paljon ketsuppia?

Siis miksi? Suomalaisessa kaupassa ketsuppia on iso hylly, pitseriassa käydessä varmasti löytyy ketsuppia, ja koulun ruokatilassa myös on varmasti ketsuppia. Mieheni myös käyttää paljon ketsuppia, varsinkin kun teen pastaruokaa. Kun olemme jo sen verran pitkään aikaan yhdessä, hän tietää jo, ettei kannata käyttää heti ketsuppia minun tekevän ruoan päälle ennen ekaa suupalaa. Joskus minua suututti, koska hän on laittanut melkein kaikille pastalle ketsuppia makua riippumatta. Minun mielestäni jos se ei ole tomaatti pasta, ketsuppi tuhoaa pastan makua. 



Japanissa kulutetaan paljon enemmän majoneesia kuin ketsuppia. Sen verran majoneesi on suosikki mauste, että Japanissa on sana "マヨラー", eli majorā, joka tarkoittaa henkilö, joka käyttää majoneesia ihan kaiken ruoan päälle. 

Muuten jotkut sanovat, että japanilainen majoneesi on todella hyvä, ja minäkin olen täysin samaa mieltä. Sillä on täyteläinen maku ja sopii ihan kaikenlaisiin ruokiin. On nykyään saatavilla suomalaisesta kaupasta myös, jos löydät, suosittelen kokeilla. 


No, kun mieheni tuli Japaniin, ihmetteli ruokakaupassa, että "mistä oikein on saatavilla ketsuppia!?" Japanissa yleensä ketsupille on annettu pientä tilaa kaupassa. Ilmeisesti majoneesi on sopinut paremmin japanilaisiin ruokiin, johon käytetään soijakastiketta, kuin ketsuppia. 😅



Joskus kaverin kanssa keskustelin, että miksi ketsuppia kutsutaan "TOMAATTI ketsuppiksi", vaikka "ketsuppi" on tehty tomaateista, nii ei tarvitsisi mainita "tomaatti" sanaa? 

Silloin selvisi, että ketsuppia ei tehdä varsinaisesti pelkästään tomaateista, maailmassa on muita ketsuppia, jota tehdään muista aineksista. Esimerkiksi Thaimaassa käytetään mango-ketsuppia yleisesti ja Filippiineillä on banaani ketsuppia. Alunperin ketsuppi oli tehty kalasta. Vanhanajan Kiinan eteläpuolella "鮭汁 kechiap" niminen kalakastike oli käytössä ja se levisi 1600 luvulla Eurooppaan ja sitten 1700 luvulla Yhdysvallaan, jossa just siinä aikana tomaatin käyttö oli yleistymässä. Sitten 1960 luvulla ketsupin käyttö on yleistynyt Suomessa. 


Nykyaikana suomalaiset syövät vuodessa keskimäärin 3.3kg ketsuppia per henkilö. Se on aika iso määrä, ja tuntuu itsekin, että Suomessa kulutetaan aika paljon ketsuppia. Mutta miksi te käytätte noin paljon? Olisiko sopinut hyvin suomalaisiin ruokiin ketsupin maku? 🤔 


Käytätkö sinäkin paljon ketsuppia? Ainakin voin sanoa, että minäkin kulutan paljon enemmän ketsuppia Suomessa kuin Japanissa. 😄


Kiitos kun luit loppuun asti ❤️ 
Jos tykkäsit tästä blogista, suosittele muillekin ja jätä kommentti 🥰 

Arigato matane!

Kommentit

  1. Kivoja nämä sinun tarinat, kiitos että kirjoitat! Minäkin tykkään ketsupista sekä majoneesista. Joskus käytin ketsuppia jopa makkara- tai jauhelihakeittoonkin. Nykyään vähän vähemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ai keittoon ketsuppia 😳 en minä ole koskaan kuullut sellaisesta. Pitäisikö kokeilla? 😳😂

      Poista
  2. Wau, banaaniketsuppi?! 😍 Olen joskus tehnyt itsekin ketsuppia, mutta en banaanista vaan tomaatista. Täytyy kai kokeilla uutta reseptiä! Mä käytän ketsuppia ainoastaan makaronilaatikon kanssa. No joskus ranskalaisten perunoiden tai hampurilaisen kanssa myös, mutta ei pakosti. 😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä mihin sitä käytetään, mutta minuakin kiinnostaa minkälainen maku se on 😳!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit